Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

DEZE PAGINA WORDT NOG AANGEVULD
DEZE PAGINA MOET BIJ DE REGULIERE FAQ’S KOMEN TE STAAN

Table of Contents
maxLevel6
minLevel1
include
outlinefalse
indent
exclude
styledefault
typelist
printabletrue
class

...

De verplichting is voor werkgevers die 100 of meer werknemers in dienst hebben. Heeft u Zijn er op 1 juli 2024 minimaal 100 werknemers in dienst? Dan bent u ben je verplicht om uiterlijk 30 juni 2025 te rapporteren over het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers over de 2e helft van 2024, of over heel 2024. Om het aantal werknemers in uw de organisatie te bepalen, telt u tel je de werknemers van alle vestigingen met hetzelfde KVK-nummer bij elkaar op.

Hoe wordt bepaald of een organisatie 100 werknemers heeft?

Heeft u Heb je op 1 juli 2024 minimaal 100 werknemers in dienst? Dan bent u ben je verplicht uiterlijk 30 juni 2025 te rapporteren over het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van uw de werknemers over de 2e helft van 2024, of over heel 2024.

Vanaf 2025 kijken we elk jaar op 1 januari naar het aantal werknemers dat u er in dienst heeftzijn. Bijvoorbeeld: als u op 1 januari 2025 minimaal 100 werknemers in dienst heeft, rapporteert u in 2026 de gegevens van 2025.

...

Iemand is een werknemer als deze bij u jou in dienst is met een contract dat 20 of meer uren betaald werk per maand garandeert. Werknemers die in het buitenland wonen maar in uw Nederlandse vestiging werken, zijn ook werknemer van uw organisatie. Uitzendkrachten, gedetacheerden, zzp'ers, wethouders, gemeenteraadsleden en andere politieke vertegenwoordigers zijn geen werknemers. 

...

Met de opgetelde uitgekeerde reiskostenvergoedingen van alle uitzendkrachten is zo het totaal aantal kilometers te berekenen. De reiskosten over het jaar zijn in totaal bijvoorbeeld €10.000. Gedeeld door €0,16 komt u op 62.500 kilometers die uw uitzendkrachten in totaal hebben afgelegd. Dit aantal wordt nog te gecorrigeerd met het percentage niet-vergoede reiskosten. Stel dat de verhouding betaald – onbetaald 60-40 was, dan rekent u verder met 62.500/ 0,6 – 104.166 kilometer.

Om deze kilometers te rapporteren verdeelt u ze eerst nog over de verschillende vervoerswijzes / brandstoftype. Hier is een standaardtabel voor beschikbaar gesteld.

Voor de OV-kilometers is de berekening net even wat anders. Deel het totale bedrag aan ov-kosten door de standaard vergoeding per kilometer. Hiervoor wordt gekeken naar het meest actuele kengetal. Voor 2024 is dit bepaald op 6,1 reizigerskilometer per euro. Het resultaat is het aantal jaarkilometers van uitzendkrachten gereden met ov. Verhoog deze km met de tijdvakken niet-vergoede reiskosten. Uit de eigen administratie blijkt dat bijvoorbeeld 60% van de tijdvakken een reiskosten- vergoeding bevat. Te rapporteren dan: 20.000 km ov / 0,6 = 33.333 jaarkilometer ov.

CO2 rapportage in Easyflex

Moet ik de CO2 rapportage van Easyflex gebruiken?

Nee, als werkgever mag je zelf bepalen hoe je de CO2-registratie voor je bedrijf aanpakt. Naast gegevensverzameling via Easyflex kun je ook denken aan een jaarlijkse enquête of gegevensverzameling via gespecialiseerde registratiesystemen. Voor de handreiking over de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit en de aanvulling uitzendbranche klik hier.

Welke gegevens heeft Easyflex nodig?

...

  • Inrichten van specifieke looncomponenten voor zowel reiskostenvergoeding (voor de auto e.d.) als een OV-vergoeding; deze zullen dus apart bijgehouden moeten gaan worden.

  • Woon- en correspondentieadres van de flexwerker bij tabje ‘Algemeen’ controleren.

  • Meld- en werkadressen bij de relatie vastleggen. Voor de berekening van de reiskilometers wordt gekeken naar het meld- en werkadres in de plaatsingen.

...

Het gaat om gegarandeerde uren, dus bij min-max contracten moet het minimum dat is afgesproken 20 uur per maand zijn. Bijvoorbeeld een min-max contract van 15 tot 25 uur per periode is uitgesloten.

In de 37 posten methode wordt gerekend met reisafstanden. Hoe hebben jullie dit berekend?

Voor het berekenen van de reisafstand wordt gekeken naar het woon- en correspondentieadres van de flexwerker en het meld- en werkadres in de plaatsing. Daarnaast wordt er gekeken naar de gewerkte dagen binnen het tijdvak. Een dag wordt als gewerkt gezien als er op de dag één van de volgende looncomponenten aanwezig is:

  • Loon normale uren

  • Loon overwerkuren

  • Loon onregelmatige uren

  • Loon verlaagde uurlonen

  • Loon verhoogde uurlonen

  • Vast loon

Mijn uitzendkracht krijgt geen reiskosten over bijvoorbeeld de eerste 5 kilometer, hoe gaat Easyflex hier mee om?

Hier hoeven we in de berekening van het gemiddelde geen rekening mee te houden. We berekenen dus van deur tot deur.

Hoe rapporteer ik voor uitzendkrachten die een ov-abonnement hebben?

...

Zij declareren de kosten van het abonnement dus niet per reis.

Ook de kosten van een abonnement kunt u gebruiken om de kilometers te berekenen.

...

Nee, voor de steekproef wordt gebruikgemaakt van de netto onbelaste vergoedingen. Bewaar toch de complete administratie voor eventuele controle.

Er wordt alleen gesproken over gedeclareerde kilometers, wat doen we met uitzendkrachten die een vaste reiskostenvergoeding hebben?

Ook de vaste reiskostenvergoedingen neemt u mee worden meegenomen in de 37-posten steekproef.

...

Mijn organisatie heeft meerdere vestigingen. Moet ik over alle vestigingen los van elkaar rapporteren?

Nee. Als uw , als de organisatie meerdere vestigingen heeft met allemaal hetzelfde KvK-nummer, dan telt u tel je de gegevens van deze vestigingen bij elkaar op. U In Easyflex is dit mogelijk indien er een samenwerking aan staat. Je voert de gegevens voor al deze vestigingen gezamenlijk in. U Je rapporteert niet op concern (groep bedrijven die een economische eenheid vormen) niveau. 

...