De Eerste Kamer is akkoord met het wetsvoorstel, waarbij de de wachttijd vervalt voor deelname van het StiPP pensioen per 1 juli 2023. Dit betekent dat flexwerkers die onder het StiPP pensioen vallen, vanaf dag 1 van hun dienstverband recht hebben op basispensioen. Hieronder meer informatie over de wijzigingen van de signaleringen en andere verwante onderdelen.
...
Ook kun je ervoor kiezen om een match te maken op de groep flexwerkers die basispensioen moet krijgen, bijvoorbeeld alle flexwerkers die op 1 juli een plaatsing hebben en én ouder dan 21 jaar zijn én nog geen aftrekpost hebben vastliggen. Vervolgens kies je onderin de Match voor ‘Batch actie > Aftrekposten wijzigen’ en stel je in dat het basispensioen wilt vastleggen per 26 juni (week en 4-weken loontijdvak) of per 1 juli (maand loontijdvak). Het loontijdvak kun je toevoegen aan de selectiecriteria van je match.
...
In de reserveringsschema’s is een percentage opgenomen om de kosten voor het basispensioen mee te nemen in je kostprijs. Dit percentage is voor 2023 met de jaarwissel vastgesteld op 2,68%. Bij het vaststellen van dit percentage is er rekening mee gehouden dat gemiddeld 90% van de werkenden recht hebben op het basispensioen. Met het vervallen van de wachttijd zullen meer flexwerkers recht hebben op basispensioen, maar nog steeds hoeft dit niet perse 100% te zijn. Denk aan flexwerkers die nog geen 21 jaar zijn en flexwerkers die recht hebben op een beroepspensioenfonds zoals APG. Desgewenst kun je zelf het percentage aanpassen in je reserveringsschema’s (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Reserveringsschema’s). Je maakt dan een nieuwe ingangsmaand ‘juli’ aan en wijzigt het percentage voor ‘Pensioenen (PVF basis)’.Is het een idee om hier de formule die achter het percentage zit te vermelden?