DEZE PAGINA WORDT NOG AANGEVULD
DEZE PAGINA MOET BIJ DE REGULIERE FAQ’S KOMEN TE STAAN
Waarom rapporteren?
Wat is het doel van de rapportageverplichting?
Met de rapportageverplichting verzamelen we gegevens over de CO2-uitstoot van de werkgebonden personenmobiliteit. Daarmee bedoelen we het zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van uw werknemers. Zo is te zien of de CO2-uitstoot voldoende afneemt, en of een regel (norm) moet worden ingevoerd om de uitstoot te verminderen.
De rapportageverplichting is onderdeel van het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’. Dat is een maatregel in het Klimaatakkoord. Het doel van het Besluit is om de CO2-uitstoot die werkgebonden personenmobiliteit veroorzaakt te verlagen met minimaal 1,5 megaton in 2030.
Wie moet rapporteren?
Voor wie geldt de rapportageverplichting?
De verplichting is voor werkgevers die 100 of meer werknemers in dienst hebben. Heeft u op 1 juli 2024 minimaal 100 werknemers in dienst? Dan bent u verplicht om uiterlijk 30 juni 2025 te rapporteren over het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers over de 2e helft van 2024, of over heel 2024. Om het aantal werknemers in uw organisatie te bepalen, telt u de werknemers van alle vestigingen met hetzelfde KVK-nummer bij elkaar op.
Hoe wordt bepaald of een organisatie 100 werknemers heeft?
Heeft u op 1 juli 2024 minimaal 100 werknemers in dienst? Dan bent u verplicht uiterlijk 30 juni 2025 te rapporteren over het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers over de 2e helft van 2024, of over heel 2024.
Vanaf 2025 kijken we elk jaar op 1 januari naar het aantal werknemers dat u in dienst heeft. Bijvoorbeeld: als u op 1 januari 2025 minimaal 100 werknemers in dienst heeft, rapporteert u in 2026 de gegevens van 2025.
Wanneer is iemand 'een werknemer'?
Iemand is een werknemer als deze bij u in dienst is met een contract dat 20 of meer uren betaald werk per maand garandeert. Werknemers die in het buitenland wonen maar in uw Nederlandse vestiging werken, zijn ook werknemer van uw organisatie. Uitzendkrachten, gedetacheerden, zzp'ers, wethouders, gemeenteraadsleden en andere politieke vertegenwoordigers zijn geen werknemers.
Tellen uitzendkrachten, gedetacheerden en zzp'ers ook mee als werknemer?
Nee, uitzendkrachten, gedetacheerde medewerkers en zzp'ers tellen niet mee als werknemer van uw organisatie. Werknemers van uitzendbureaus met een contract met een 'uitzendbeding' vallen niet onder de rapportageplicht. Het uitzendbureau en het bedrijf dat de werknemer inhuurt, kunnen het contract van deze werknemer namelijk direct beëindigen.
Welke gegevens rapporteren?
Vallen vliegreizen of reizen per schip onder deze rapportageverplichting?
Nee, vliegreizen en reizen met een vaartuig (bijvoorbeeld met een veerpont) vallen niet onder het besluit. Deze hoeft u daarom niet te rapporteren.
Mijn uitzendkrachten zijn soms voor hun werk in het buitenland, tellen die kilometers ook mee?
Kilometers in het buitenland tellen mee voor de rapportageplicht voor, als de reis begint of eindigt in Nederland.
Wanneer rapporteren
Wanneer ben ik verplicht om te rapporteren?
Heeft u op 1 juli 2024 minimaal 100 werknemers in dienst? Dan is het nodig dat u in elk geval in de 2e helft van 2024 de gegevens verzamelt en vastlegt over het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers. Deze gegevens rapporteert u uiterlijk 30 juni 2025.
Hoe rapporteren?
Hoe moet ik de gegevens rapporteren over de werkgebonden personenmobiliteit van mijn organisatie?
U rapporteert uw gegevens met het online formulier via Mijn RVO. In dat formulier vult u alle gegevens in. Ga naar het formulier via Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit. Bekijk op die pagina ook de handleiding 'Aan de slag met het online formulier WPM'.
Aanvulling uitzendbranche
Hoe rapporteer ik voor uitzendkrachten die een ov-abonnement hebben?
Zij declareren de kosten van het abonnement dus niet per reis. Ook de kosten van een abonnement kunt u gebruiken om de kilometers te berekenen.
Mijn uitzendkrachten zijn soms voor hun werk in het buitenland, tellen die kilometers ook mee?
Kilometers in het buitenland tellen mee voor de rapportageplicht voor, als de reis begint of eindigt in Nederland.
Is de 37 posten methode betrouwbaar?
Ja, deze methode is door de Belastingdienst goedgekeurd en wordt vaker gebruikt.
Moeten voor de 37 posten de bruto reiskosten meegenomen worden?
Nee, voor de steekproef wordt gebruikgemaakt van de netto onbelaste vergoedingen. Bewaar toch de complete administratie voor eventuele controle.
Er wordt alleen gesproken over gedeclareerde kilometers, wat doen we met uitzendkrachten die een vaste reiskostenvergoeding hebben?
Ook de vaste reiskostenvergoedingen neemt u mee in de 37-posten steekproef.
Gaat het alleen om uitzendkrachten die reiskosten declareren en een vaste reiskostenvergoeding hebben of moet ik ook rapporteren voor uitzendkrachten die geen vergoeding krijgen maar wel reizen?
Uitzendkrachten die geen reiskostenvergoeding krijgen, vallen ook onder de rapportage.
Overige vragen
Mijn organisatie heeft meerdere vestigingen. Moet ik over alle vestigingen los van elkaar rapporteren?
Nee. Als uw organisatie meerdere vestigingen heeft met allemaal hetzelfde KvK-nummer, dan telt u de gegevens van deze vestigingen bij elkaar op. U voert de gegevens voor al deze vestigingen gezamenlijk in. U rapporteert niet op concern (groep bedrijven die een economische eenheid vormen) niveau.
Ik heb verschillende bv’s, rapporteer ik die als groep?
Nee, de rapportage gaat per KVK-nummer. U mag de steekproef uitvoeren over de gehele groep met bv’s als u meer dan 1 uitzendbedrijf heeft. Maar de uitkomst hiervan rapporteert u per KVK-nummer.