(2022_11) Flexwerkers > Opvolgend werkgeverschap
Op dit tabblad kun je aangeven of de flexwerker historie heeft opgebouwd middels opvolgend werkgeverschap. Alle gegevens die je hier invoert worden meegenomen voor de CAO/Fase telling. Easyflex neemt de gegevens rechtstreeks over. Wanneer je hebt bepaald dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap voer je de betreffende gegevens in. Hierdoor wordt de CAO/Fase telling aangepast. Je bent verantwoordelijk voor een correcte invoer van de gegevens.
Opvolgend werkgeverschap ABU CAO
Hieronder vind je het artikel over opvolgend werkgeverschap zoals beschreven in 'CAO voor Uitzendkrachten 2004 -2009'.
Artikel 14. Opvolgend werkgeverschap
1. Onder opvolgend werkgeverschap dient te worden verstaan de situatie waarbij de uitzendkracht achtereenvolgens in dienst is geweest bij verschillende werkgevers die redelijkerwijze geacht moeten worden ten aanzien van de verrichte arbeid elkanders opvolger te zijn. Indien en voorzover er sprake is van opvolgend werkgeverschap loopt de telling als bedoeld in artikel 8 onverminderd door, met dien verstande dat de in artikel 8 lid 1 sub e bedoelde termijn in dat geval wordt verlengd met de duur van het dienstverband bij de vorige werkgever verminderd met 78 gewerkte weken.Â
2. Van opvolgend werkgeverschap als bedoeld in lid 1 van dit artikel is in ieder geval geen sprake indien de onderbreking tussen de twee arbeids- en/of uitzendovereenkomsten dertien weken of meer heeft geduurd*.
3. De telling van de 26 weken als bedoeld in artikel 22 lid 5 sub b. gaat voort in geval van opvolgend werkgeverschap. Deze voortzetting van de telling vindt geen toepassing indien de uitzendonderneming de toepasselijkheid daarvan niet heeft kunnen voorzien als gevolg van het bewust of anderszins verwijtbaar verstrekken van onjuiste of onvolledige inlichtingen omtrent zijn arbeidsverleden door de uitzendkracht.
4. Ten aanzien van de uitzendkracht die uitzendarbeid verricht voor een uitzendonderneming welke als opvolgend werkgever moet worden aangemerkt ingevolge dit artikel, geldt voorts de volgende regeling: de opvolgend werkgever past bij de eerste uitzendovereenkomst met de uitzendkracht het fasensysteem toe als omschreven in deze CAO, voorzover hij opvolgend werkgever is. De door de uitzendkracht bij de vorige werkgever gewerkte periode wordt ingepast in het fasensysteem als opgenomen in deze CAO, te beginnen bij de aanvang van fase A." Lees in de ABU CAO ook zeker de toelichting behorende bij Artikel 17, van de 'CAO voor uitzendkrachten, 2009 - 2014'.
Opvolgend werkgeverschap NBBU CAO
Hieronder vind je het artikel over opvolgend werkgeverschap zoals beschreven in 'CAO voor uitzendkrachten, 30 maart 2009 / 31 december 2013'.
Artikel 17. Opvolgend werkgeverschap
1. Er is sprake van opvolgend werkgeverschap als de uitzendkracht dezelfde of soortgelijke werkzaamheden voortzet op dezelfde werkplek, maar krachtens een arbeidsovereenkomst met een andere werkgever. De rechtspositie van de uitzendkracht bij opvolgend werkgeverschap wordt bepaald volgens artikel 18.
2. Er is geen sprake van opvolgend werkgeverschap wanneer de toepasselijkheid daarvan niet is voorzien als gevolg van het door de uitzendkracht bewust of anderszins verwijtbaar verstrekken van onjuiste of onvolledige inlichtingen.
Artikel 18. Rechtspositie bepalen bij opvolgend werkgeverschap
1. Indien de uitzendkracht voor een opvolgend werkgever uitzendwerk gaat verrichten volgens artikel 17, dient voor de aanvang van de uitzendovereenkomst door deze opvolgend werkgever een keuze gemaakt te worden tussen toepasselijkheid van het periode- en ketensysteem en het fasensysteem volgens deze CAO.
2. Indien de opvolgend werkgever de keuze, zoals in lid 1 bedoeld, verzuimt te maken, wordt de opvolgend werkgever geacht gekozen te hebben voor de toepasselijkheid van het fasensysteem volgens deze CAO.
3. Heeft de opvolgend werkgever de keuze, zoals in lid 1 bedoeld, gemaakt, dan zet de uitzendkracht zijn rechten, met inachtneming van de bepalingen van het fasensysteem of het periode- en ketensysteem opgebouwd op dezelfde werkplek en in dezelfde of soortgelijke werkzaamheden, bij de opvolgend werkgever voort.
4. Er is geen sprake van opvolgend werkgeverschap als de onderbreking tussen de twee arbeids- of uitzendovereenkomsten 13 weken of langer is.
5. Als de uitzendonderneming opvolgend werkgever is, geldt in afwijking van het bepaalde in artikel 7:668a lid 2 BW het volgende: bij het bepalen van de rechtspositie van de uitzendkracht wordt geen rekening gehouden met het arbeidsverleden van de uitzendkracht bij de vorige werkgever als de uitzendkracht werkzaam was op basis van een uitzend-/ arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en deze overeenkomst is geëindigd door rechtsgeldige opzegging of door ontbinding* door de kantonrechter,dan wel door beëindiging van rechtswege als gevolg van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Een opzegging door de curator in de zin van artikel 40 Faillissementswet wordt niet als een rechtsgeldige opzegging als bedoeld in dit lid aangemerkt.
* Onder een rechtsgeldige opzegging wordt verstaan de opzegging door de werknemer, alsmede het ontslag op staande voet (ex artikel 7: 677 BW), dan wel de opzegging door de werkgever nadat een ontslagvergunning van het UWV is verkregen. Onder ontbinding wordt verstaan de ontbinding door de kantonrechter ex artikel 7: 685 BW en/of artikel 7: 686 BW.
Overzicht opvolgend werkgeverschap
Op het scherm verschijnt een overzicht van het vastgelegde opvolgend werkgeverschap. Door het activeren van de knoppen 'Nieuw' en 'Verwijderen' kun je een opvolgende werkgeverschap toevoegen of verwijderen. Nieuwe of gewijzigde gegevens worden pas opgeslagen nadat de knop 'Vastleggen' door je is geactiveerd. Wanneer je een opvolgend werkgeverschap wilt verwijderen, selecteer je het betreffende opvolgend werkgeverschap, waarna je de knop 'Verwijderen' activeert. Easyflex voert nu een controlevraag uit, welke je met 'Ja' of 'Nee' kunt beantwoorden.
Gewerkt bij
De gegevens die je vastlegt worden in dit venster getoond. De gegevens die getoond worden zijn:
- Relatienummer
Het nummer van de relatie. - Relatie
De naam van de relatie. - Plaats
De plaats van de relatie. - Functie
De functie die de flexwerker bij de relatie heeft vervuld. - Weken
Het aantal weken dat de flexwerker heeft gewerkt bij de relatie (dit aantal wordt handmatig vastgelegd).
Detailinformatie
Bedrijfsnaam
Bij dit onderdeel kun je de relatie selecteren waarbij de flexwerker het opvolgend werkgeverschap heeft genoten. Als de flexwerker opvolgend werkgeverschap heeft genoten binnen je werkmaatschappij, bijvoorbeeld in een onderdeel van een holding en/of zuster onderneming, hoef je geen bedrijfsnaam vast te leggen. De naam van de werkmaatschappij wordt getoond.
Functie
De functie die de flexwerker bij deze relatie heeft vervuld kun je hier aangeven. Als je geen bedrijfsnaam hebt ingevuld (de flexwerker heeft gewerkt voor je werkmaatschappij) hoef je ook geen functie vast te leggen.
Aantal weken
Het veld 'aantal weken' neemt automatisch het aantal weken over welke je bij het onderdeel 'Gewerkte weken' vastlegt.
Gewerkte weken
De gewerkte weken geef je aan met de stempel. Het weekcijfer bestaat altijd uit twee cijfers, het eerste cijfer zie je in de eerste balk staan:
Het tweede cijfer zie je in de tweede balk staan:
Er staat eerst 0 t/m 5 (dit is het eerste cijfer van de weken) en daaronder staat steeds 0 t/m 9. Dus 0 (bovenste rij) en 8 (tweede rij) betekent week 08.
Bij sommige jaren is het niet mogelijk om het laatste vakje aan te klikken met de stempel, dit is omdat niet alle jaren 53 verloningsweken tellen. Het jaar 2004 heeft bijvoorbeeld wel 53 weken.
Wanneer je een opvolgend werkgeverschap vastlegt welke een startdatum heeft die voor de startdatum van de huidige fase ligt, toont Easyflex de volgende waarschuwing: 'Let op! U heeft weken ingevoerd die voor de startdatum van de huidige fase liggen. Deze worden daarom niet meegerekend in berekening voor de vordering van deze fase. Indien u wilt dat deze weken wel worden meegenomen in deze berekening, dient u de startdatum van de huidige fase aan te passen. Het aanpassen van de huidige fase kan op het tabblad 'CAO-Overige'.
Laatste gewerkte dag
Hier geef je de laatste gewerkte dag van de week aan die je aangestempeld hebt. Het is van belang deze dag vast te leggen omdat op basis van deze dag berekend wordt of er sprake is van wel/geen onderbrekingstermijn. Indien je hier geen datum vastlegt wordt de zondag van de laatst gewerkte week gehanteerd.
Aanpassen huidige fase
Op het tabblad 'Cao-overige' activeert je de knop 'Historie'. Easyflex toont je nu de volgende melding: 'Het bewerken van de gegevens in dit onderdeel kan de werking van het programma beïnvloeden of zelfs beperken. U bent zelf verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan. De door u aangebrachte wijzigingen zullen worden genotificeerd...'. Om verder te gaan klik je op de knop 'Ok'. Vervolgens wordt het scherm 'Historie fasen/ketens' geopend. Je selecteert de stap welke door Easyflex automatisch is aangemaakt en wijzigt nu de datum 'Vanaf' naar de ingangsdatum van het opvolgend werkgeverschap. Easyflex berekent nu de gewerkte weken door middel van de ingevoerde gegevens bij opvolgend werkgeverschap en wijzigt indien van toepassing het CAO advies voor de flexwerker. (Deze stap wordt aangemaakt nadat je een plaatsing voor de flexwerker hebt vastgelegd).
Het is ook mogelijk om een autorisatierol vast te leggen voor het bewerken van deze gegevens. Indien het scherm 'Historie fasen/ketens' niet verschijnt dien je contact op te nemen met je beheerder.