Wat gaat er veranderen?
Inhoudingen voor huisvesting die met het oog op het NeWML niet volledig kunnen plaatsvinden, komen in een schuldenpot. Zodra er ruimte is, wordt deze schuld (gedeeltelijk) verrekend. Momenteel kan die schuld oneindig worden verrekend. Een schuld ontstaan in 2022 kun je bijvoorbeeld nog verrekenen in 2024. Per 30-12-2024 verandert deze schuldensystematiek. Eerst voor de volledigheid: de schuldensystematiek m.b.t. huisvesting gaat veranderen.
Schulden voortkomend uit inhouding huisvesting uit verloningen van tijdvakken vanaf 30-12-2024 mogen maximaal binnen een 4-wekenperiode worden verrekend. Als er na de 4-wekenperiode nog een negatief saldo is, dan mag die huisvestingschuld niet meer worden verrekend in een andere 4-wekenperiode. Voor huisvestingschulden die zijn opgebouwd vóór 30-12-2024 geldt die vervalperiode niet. Ook voor alle andere schulden blijft de huidige werking gelden.
Wat wordt bedoeld met 4-wekenperiode?
De schuld wordt per 4-wekenperiode (anders dan iedere 4 weken) bijgehouden. Het gaat om de vaste data van de 4-wekenperiodes, overeenkomend met de data van de aangiftetijdvakken per 4-weken. Een flexwerker met inhouding huisvesting die werkt van week 3 t/m week 9 kan dus drie schuldenpotjes krijgen, namelijk voor periode 1 (week 3 en 4), periode 2 (week 5 t/m 8) en periode 3 (week 9).
Welke looncomponenten betreft het?
Extraterritoriale huisvesting kan worden ingehouden door middel van de volgende looncomponenten:
Loon in geld > Vergoedingen/inhoudingen > ET-uitruil huisvesting belast/onbelast
Vergoedingen/inhoudingen onbelast > Inhoudingen > Looncomponent dat is ingericht met ‘NeWML > ET’
Voor deze looncomponenten geldt dus een nieuwe schuldensystematiek in Easyflex. De ‘ET-uitruil overige kosten’ hoort hier dus niet bij, omdat dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vervoer.
Hoe kan ik zien wat de aflosperiode is?
In zowel het scherm als in de verloning wordt voor verloningen vanaf week 1 / periode 1 2025 de huisvestingschuld per 4-wekenperiode bijgehouden. Een werknemer met inhouding huisvesting die werkt van week 3 t/m week 9 kan dus drie schuldenpotjes m.b.t. huisvesting krijgen. Indien in ‘Beheer > Bedrijfsinstellingen > Loonspecificaties > Niet vermelden van’ de optie ‘Schulden’ niet is aangevinkt, wordt op loonstroken in 2025 de bijbehorende periode genoemd. Naarmate het jaar verstrijkt, kan zich dit dus uitbreiden met meerdere regels.
Verrekenen van schulden
Kwijtschelden van schulden