(2021-10) Lonen en tarieven
Per plaatsing dien je loon- en tariefspecificaties in te geven. Dit tabblad kun je alleen maar activeren wanneer je reeds een flexwerker hebt geselecteerd op het tabblad 'Werk en personeel'. Na de controle of er een flexwerker is geselecteerd, wordt de status van de plaatsing gecontroleerd. Wanneer de status 'voorlopig' of 'op (sollicitatie) gesprek' is, biedt Easyflex aan om de plaatsing 'definitief (maar onvolledig)' te maken. Wanneer je hiermee akkoord gaat, wijzigt Easyflex de status van de plaatsing in 'definitief (maar onvolledig)' en wordt het tabblad 'Lonen en tarieven' geopend.
Het is dus niet mogelijk om lonen en tarieven in te geven wanneer de status van de plaatsing 'voorlopig' of 'op (sollicitatie)gesprek' is.
Easyflex voert een conflict-controle uit wanneer je een nieuwe loon- en tariefspecifictatie wilt ingeven. Deze conflict-controle controleert of er arbeidsovereenkomsten zijn vastgelegd welke mogelijk kunnen conflicteren met de plaatsing. Wanneer deze melding wordt getoond, vraagt Easyflex: 'Wilt u doorgaan?'.
Lonen en tarieven
Ingangsdatum
Easyflex toont je een scherm waarin de ingangsdatum dient te worden ingegeven voor nieuwe loon- en tariefspecificaties. Wanneer er meerdere loon- en tariefspecificaties zijn aangemaakt, worden, door het activeren van de pijltjestoets, alle aanwezige ingangsdatums getoond. Door middel van een zgn. 'hint' wordt de status van de loon- en tariefspecificatie getoond (geaccordeerd - nog niet geaccordeerd). Wanneer er loon- en tariefspecificaties aanwezig zijn welke nog niet zijn geaccordeerd, wordt de datum van deze loon- en tariefspecificaties gevolgd door een pijltje. Er kan maar één loon- en tariefspecificatie de status 'nog niet geaccordeerd' hebben. Pas wanneer deze ook geaccordeerd is, kun je een nieuwe loon- en tariefspecificaties aanmaken.
Bij het aanmaken van de eerste loon- en tariefspecificaties wordt automatisch als ingangsdatum de datum van de aanvraag getoond, deze kun je niet wijzigen. Bij eventuele volgende loon- en tariefspecificaties, dien je zelf een ingangsdatum in te geven. Easyflex toont een venster met de reeds aanwezige loon- en tariefspecificaties. De in te brengen datum van de nieuwe loon- en tariefspecificaties moet altijd later liggen dan de datum van de laatst geaccordeerde loon- en tariefspecificaties.
Elke keer wanneer je nieuwe loon- en tariefspecificaties aanmaakt, toont Easyflex een CAO-advies voor de reeds eerdere geselecteerde flexwerker. Hierin wordt een advies gegeven en er worden alternatieven geboden. Je kunt het advies opvolgen of een alternatief selecteren.
Sector
In dit veld selecteer je de sector waaronder de flexwerker verloond dient te worden. Welke sectoren dit zijn is afhankelijk van de functie waarin de flexwerker geplaatst is. Wanneer de functie bijvoorbeeld een secretaresse is, worden alleen de administratieve sectoren getoond, is de functie een heftruckchauffeur, worden alleen de productie- en technische sectoren getoond. De koppeling van functies aan bepaalde sectoren, wordt door Easyflex onderhouden.
Je dient een keuze te maken voor een beloningssysteem. De keuzes welke je in dit veld kunt maken, zijn afhankelijk van de bedrijfsinstellingen van de werkmaatschappij. Easyflex toont standaard de beloning welke is ingegeven bij 'Beloning op basis van' binnen de algemene gegevens van de aanvraag. Je kunt deze keuze nog wel wijzigen. Wanneer je hebt aangegeven dat je de regelgeving van de ABU volgt, kun je kiezen uit 'Inlenersbeloning' of 'Uitzend CAO'.
Wanneer je de regelgeving van de NBBU volgt, kun je geen keuze maken. Standaard wordt 'Inlenersbeloning' getoond, je kunt dit niet wijzigen. Wanneer je de regelgeving volgt via Wettelijk beding en periode-/ketensysteem of Wettelijk periode-/ketensysteem of een plaatsing maakt voor een ZZP-er, doorlenen of , kun je geen keuze maken, standaard wordt N.v.t. getoond.
Loonschaal
De keuzes welke je in dit veld kunt maken, zijn wederom afhankelijk van bedrijfsinstellingen van de werkmaatschappij. Wanneer je de regelgeving van de ABU volgt en je hebt bij 'Beloningssysteem' gekozen voor 'Uitzend CAO', kun je nu de keuze maken tussen 'Instroomtabel', 'Normtabel', 'Loongebouw allocatie' of 'Loongebouw overige'. De 'Instroomtabel' wordt alleen getoond wanneer de toegepaste functiegroep 1, 2 of 3 is, vanaf functiegroep 4 wordt dit veld automatisch gevuld met 'Normtabel'. Wanneer je bij 'Beloningssysteem' gekozen hebt voor 'Inlenersbeloning', wordt dit veld automatisch gevuld met 'Inlenersbeloning'.
CAO schaal
Wanneer er via de inlenersbeloning een aanvraag wordt vastgelegd kun je de betreffende CAO schaal van deze inlenersbeloning vastleggen. Of dit een optioneel of verplicht veld is wordt vastgelegd in de bedrijfsinstellingen (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Loon- en tariefafspraken > CAO schaal bij inlenersbeloning).
Tarievenschema
Wanneer er bij de relatie tarievenschema's zijn aangemaakt, kunt je deze in dit veld selecteren. Je activeert de knop 'zoeken' en Easyflex toont je de tarievenschema's, rekening houdend met de functie en de sector van de plaatsing. Wanneer er een tarievenschema is aangemaakt voor de functie waarvoor de flexwerker is geplaatst, wordt direct dit tarievenschema getoond en kun je geen verdere keuze maken. Wanneer er meerdere tarievenschema's zijn aangemaakt welke aan de plaatsing gekoppeld kunnen worden, er wordt gekeken naar sectoren en beroepsgroepen, kunt u een keuze maken. Bijvoorbeeld wanneer je een boekhoudkundig medewerker plaatst en specifiek voor deze functie is ook een tarievenschema aangemaakt, kun je geen keuze maken en wordt het betreffende schema getoond. Wanneer je echter een boekhoudkundig medewerker plaatst en er zijn vier tarievenschema's zonder specifieke functie maar allen aangemaakt in de beroepsgroep administratief, waarbinnen de functie boekhoudkundig medewerker valt, toont Easyflex alle vier de tarievenschema's en dien je zelf een keuze te maken. Wanneer er geen tarievenschema bij de relatie is aangemaakt, kun je geen keuze maken. Of je een automatisch geselecteerd tarievenschema kunt verwijderen is afhankelijk van de bedrijfsinstellingen (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Loon- en tariefafspraken).
Loonschema
Wanneer er bij de relatie loonschema's zijn aangemaakt, kun je deze in dit veld selecteren. Je activeert de knop 'zoeken' en Easyflex toont je de loonschema's, rekening houdend met de functie, sector en beloningssysteem van de plaatsing. Wanneer je een tarievenschema hebt geselecteerd waaraan een uurloonschema is gekoppeld, kun je hier geen keuze maken. Automatisch wordt het juiste uurloonschema getoond. Wanneer er meerdere uurloonschema's zijn aangemaakt welke aan de plaatsing gekoppeld kunnen worden, er wordt gekeken naar sectoren, beroepsgroepen en beloningssysteem, kun je een keuze maken. Wanneer er geen uurloonschema bij de relatie is aangemaakt of wanneer je bij 'Beloningssysteem' hebt gekozen voor 'Uitzend CAO' (dit kan alleen als je de regelgeving van de ABU volgt) kun je geen keuze maken. Of je een automatisch geselecteerd loonschema kunt verwijderen door het activeren van de knop 'prullenbak', is afhankelijk van de bedrijfsinstellingen (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Loon- en tariefafspraken).
Uurloon arbeidsovereenkomst
Wanneer er een arbeidsovereenkomst is afgesloten met de flexwerker, wordt het uurloon dat is vastgelegd in deze arbeidsovereenkomst in dit veld getoond.
Minimum (CAO) uurloon
In dit veld wordt het minimum uurloon getoond. Onder dit minimum uurloon mag en kan de flexwerker niet worden verloond. Voor 65-plussers geld het minimum uurloon niet.
Uurloon volgens uurloonschema
Wanneer er een uurloonschema aan de plaatsing is gekoppeld, wordt het uurloon volgens dit uurloonschema getoond.
Uurloon voor plaatsing
Wanneer er een uurloonschema aan de plaatsing is gekoppeld, wordt het uurloon volgens dit uurloonschema getoond en is dit uurloon niet meer te wijzigen. Wanneer er een arbeidsovereenkomst is afgesloten met de flexwerker, wordt het uurloon dat is vastgelegd in deze arbeidsovereenkomst in dit veld getoond en is dit uurloon niet meer te wijzigen. In alle andere gevallen wordt in dit veld automatisch het minimum (CAO) uurloon getoond. Dit uurloon is nog wel te wijzigen. Echter mag in alle gevallen het uurloon nooit lager zijn dan het minimum (CAO) uurloon. Is dit wel het geval, toont Easyflex u hiervan een melding en dien je het uurloon voor plaatsing of het uurloon in de arbeidsovereenkomst (Frontoffice > Flexwerker > Cao - overige) aan te passen.
Prestatietoeslag
Wanneer er een prestatietoeslag van toepassing is kun je deze hier vastleggen.Wanneer de gegevens correct zijn ingegeven, activeer je de knop 'Opslaan'.
Looncomponenten
Wanneer je de loon en tarief gegevens hebt opgeslagen, wordt automatisch het tabblad met looncomponenten geopend. Wanneer je een tarievenschema hebt geselecteerd waarin ook looncomponenten zijn opgenomen, worden deze getoond. Alle vastgelegde looncomponenten worden getoond met daarbij de detailinformatie van het betreffende looncomponent. Per regel wordt het volgende getoond:
Nieuw looncomponent voor uren
Wanneer je een nieuw looncomponent voor uren aanmaakt, toont Easyflex een algemeen scherm met looncomponenten. Je dient een keuze te maken uit:
- Loon voor normale uren
- Loon voor overwerk
- Loon voor onregelmatige diensten
- Loon verlaagd uurloon
- Loon verhoogd uurloon
- Loon leegloop
- Loon arbeidsongeschiktheid
Onder deze zeven looncomponenten kunnen weer looncomponenten gekoppeld zijn welke door uw werkmaatschappij zijn aangemaakt. Je kunt deze looncomponenten openen door het plus-teken voor het looncomponent te selecteren.
De beide schermen in de plaatsing en urendeclaratie voor het bewerken van een vergoeding bevat een calculator voor het berekenen van een tarief. De instellingen van dit hulpmiddel worden niet gekopieerd vanuit de plaatsing naar de urendeclaratie. Het tarief wordt in de plaatsing bepaald en dan wordt het tarief gekopieerd naar het urendeclaratie programma. Het dialoogscherm voor het bewerken van een vergoeding in het urendeclaratie programma bepaalt nu aan de hand het totaal factuur bedrag of er wel/niet iets te factureren is. De regel is: is de eenheid één van [Declaratietijdvak, Kalenderdag, Gewerkt uur, Bedrag] en is het totaal bedrag van de factuur ?0, dan wordt het vinkje 'niet factureren' aangezet door het programma. Het resultaat van een berekening bepaalt de waarde van de optie 'Niet factureren'.
Detailinformatie
Tekst loonslip (verplicht)
Afhankelijk van de autorisatie instellingen in de bedrijfsinstellingen (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Loonspecificaties) kun je deze tekst aanpassen of niet. Wanneer je de tekst hebt aangepast en je wilt toch de standaardtekst hanteren, selecteer je het pijltje naast de regel van de loonspecificatie tekst. Automatisch wordt de standaard tekst voor de loonspecificatie weergegeven. Als u dit veld leeg maakt en u wilt de gegevens bewaren, vult Easyflex deze regel ook automatisch met de standaard tekst. De standaardtekst wordt onderhouden in de bedrijfsinstellingen (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Looncomponenten)
Tekst factuur (verplicht)
Afhankelijk van de autorisatie instellingen in de bedrijfsinstellingen (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Facturen) kun je deze tekst aanpassen of niet. Wanneer je de tekst hebt aangepast en je wilt toch de standaardtekst hanteren, selecteer je het pijltje naast de regel van de factuur tekst. Automatisch wordt de standaard tekst voor de factuur weergegeven. Als je dit veld leeg maakt en je wilt de gegevens bewaren, vult Easyflex deze regel ook automatisch met de standaard tekst. Wanneer er binnen de bedrijfsinstellingen gekozen is de betreffende looncomponent niet te factureren aan de relaties, is deze regel grijs en kun je geen tekst ingeven (Beheer > Bedrijfsinstellingen > Looncomponenten).
Percentage
Wanneer je gekozen hebt voor het looncomponent 'Loon voor normale uren' kun je in deze velden niets ingeven. Bij alle andere looncomponenten dien je in elk geval het percentage voor de flexwerker in te geven.
Flexwerker
In dit veld geef je het toeslagpercentage in voor de flexwerker.
Relatie
In dit veld geef je het toeslagpercentage in voor de relatie. Wanneer je niets ingeeft, kun je handmatig het toeslagdeel berekenen. Wanneer aan de hand van de door jou ingegeven rekenwijze en bedragen en/of percentages het resultaat wordt getoond, kun je, indien gewenst, door het activeren van het pijltje het uiteindelijke percentage voor de relatie opvragen.
Factuur - Niet factureren
Wanneer er van het gekozen looncomponent geen factuur gemaakt dient te worden, zet je een vinkje achter de tekst 'Niet factureren'.
Factuur - Tarief
Het uiteindelijke factuurtarief dat op de factuur voor de relatie komt, wordt in dit veld getoond. Heb je wijzigen aangebracht in de rekenwijze (bijvoorbeeld een andere factor of een andere marge) kun je door het activeren van het pijltje het nieuwe factuurtarief in dit veld plaatsen.
Let op! Het overzicht 'Collectieve loon- en tariefaanpassing' past alleen de waarde van het factuurtarief aan, het veld in het midden van het scherm bij 'Tarief'. De waarde bij de tariefcalculator (Resultaat) wordt niet aangepast. Als het overzicht de tariefcalculator zou aanpassen, dan zouden gegevens van gebruikers in de tariefcalculator worden overschreven en dat kan erg nadelig zijn als er bijvoorbeeld instaat dat de rekenwijze 'Marge' is en de marge in procenten 10% moet zijn. In de tariefcalculator staat onderaan de laatste waarde die is berekend door de gebruiker en is er om de gebruiker te helpen bij een berekening. Het bedrag welke is vermeld bij 'Tarief' is leidend voor de facturatie.
Tariefcalculator
Basisdeel
Wanneer je gekozen hebt voor het looncomponent 'Loon voor normale uren' wordt er geen verdeling gemaakt tussen Basisdeel en Toeslagdeel, bij alle andere looncomponenten wordt deze verdeling wel gemaakt. De gegevens in het veld 'Basisdeel' zijn van toepassing op alle uren tot 100%.
Rekenwijze
Je dient een rekenwijze te selecteren, je hebt de keuze uit:
- Factor
- Marge
- Tarief
Tarieffactor
Wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze 'Factor', dien je in dit veld de tarieffactor in te geven. Deze bestaat uit X,XXXX. Met deze factor wordt het uurloon van de flexwerker vermenigvuldigd om zo tot een factuurtarief voor de relatie te komen.
Marge Euro
Wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze 'Marge', kun je kiezen voor een marge in Euro's, een marge in percentage of een combinatie van beide. Easyflex berekent nu het door u ingegeven marge bedrag bovenop de kostprijs van het basisdeel. Aan de hand van deze gegevens wordt het factuurtarief voor de relatie berekend.
Marge %
Wanneer u heeft gekozen voor de rekenwijze 'Marge', kun je kiezen voor een marge in Euro's, een marge in percentage of een combinatie van beide. Easyflex berekent nu het door u ingegeven marge percentage over het factuurbedrag van het basisdeel. Aan de hand van deze gegevens wordt het factuurtarief voor de relatie berekend. Het totale factuurbedrag mag echter nooit hoger zijn dan € 999,99. Is dit wel het geval, toont Easyflex je een melding en dien je het percentage zo aan te passen dat de het factuurtarief niet hoger is dan € 999,99.
Resultaat
Wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze 'Tarief', dien je in dit veld het factuurtarief in te geven. Er vindt nu geen berekening meer plaats, het factuurtarief wordt rechtstreeks overgenomen. Dit bestaat uit XXXX,XX. Ook wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze [Tarief] dien je in veld het factuurtarief in te geven. Dit bestaat uit XXXX,XX. Dit tarief wordt niet opgeteld bij het tarief voor de basis, maar wordt eerst verrekend met het toeslagpercentage. Bijvoorbeeld wanneer het percentage voor de flexwerker 150% is en het basistarief is € 20, bij toeslag [tarief] vul je € 10 in, wordt 50% van het toeslag [tarief] opgeteld bij het basistarief (percentage flexwerker 150% bestaat uit 100% basisdeel en 50% toeslagdeel). Het totale factuurbedrag komt op € 25.
Let op! Het overzicht 'Collectieve loon- en tariefaanpassing' past alleen de waarde van het factuurtarief aan, het veld in het midden van het scherm bij 'Tarief'. De waarde bij de tariefcalculator (Resultaat) wordt niet aangepast. Als het overzicht de tariefcalculator zou aanpassen, dan zouden gegevens van gebruikers in de tariefcalculator worden overschreven en dat kan erg nadelig zijn als er bijvoorbeeld instaat dat de rekenwijze 'Marge' is en de marge in procenten 10% moet zijn. In de tariefcalculator staat onderaan de laatste waarde die is berekend door de gebruiker en is er om de gebruiker te helpen bij een berekening. Het bedrag welke is vermeld bij 'Tarief' is leidend voor de facturatie.
Toeslagdeel
Deze rubriek wordt alleen maar getoond wanneer het percentage voor de flexwerker hoger is dan 100% en er geen percentage is ingegeven bij de relatie. Je selecteert in deze velden de berekening voor het toeslaggedeelte. Wanneer je het toeslagpercentage voor de relatie wel heeft ingegeven wordt deze rubriek niet getoond, het toeslaggedeelte wordt automatisch berekend op basis van het eerder ingegeven percentage. Ook wanneer je normale of verlaagde uren selecteert, wordt deze rubriek niet getoond.
Rekenwijze
Je dient een rekenwijze te selecteren, u heeft de keuze uit:
- Factor
- Marge
- Tarief
- [Tarief]
Tarieffactor
Wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze 'Factor', dien je in dit veld de tarieffactor in te geven. Deze bestaat uit X,XXXX. Deze factor wordt vermenigvuldigd met het toeslagpercentage van de flexwerker en daarna opgeteld bij de factor voor het basisdeel. Met deze totaal factor wordt het uurloon van de flexwerker vermenigvuldigd om zo tot een factuurtarief voor de relatie te komen.
Marge Euro
Wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze 'Marge', kun je kiezen voor een marge in Euro's, een marge in percentage of een combinatie van beide. Easyflex berekent nu het door u ingegeven marge bedrag bovenop de kostprijs van het toeslagdeel. Aan de hand van deze gegevens wordt het factuurtarief voor de relatie berekend.
Marge %
Wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze 'Marge', kun je kiezen voor een marge in Euro's of een marge in percentage of een combinatie van beide. Easyflex berekent nu het door u ingegeven marge percentage over de kostprijs van het toeslagdeel. Aan de hand van deze gegevens wordt het factuurtarief voor de relatie berekend. Het totale factuurbedrag mag echter nooit hoger zijn dan € 999,99. Is dit wel het geval, toont Easyflex u een melding en dien je het percentage zo aan te passen dat de het factuurtarief niet hoger is dan € 999,99.
Resultaat
Wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze 'Tarief' dien je in dit veld het factuurtarief in te geven. Dit bestaat uit XXXX,XX. Dit tarief wordt opgeteld bij het tarief voor de basis en aan de relatie gefactureerd. Ook wanneer je hebt gekozen voor de rekenwijze [Tarief] dien je in veld het factuurtarief in te geven. Dit bestaat uit XXXX,XX. Dit tarief wordt niet opgeteld bij het tarief voor de basis, maar wordt eerst verrekend met het toeslagpercentage. Bijvoorbeeld wanneer het percentage voor de flexwerker 150% is en het basistarief is € 20, bij toeslag [tarief] vul je € 10 in, wordt 50% van het toeslag [tarief] opgeteld bij het basistarief (percentage flexwerker 150% bestaat uit 100% basisdeel en 50% toeslagdeel). Het totale factuurbedrag komt op € 25.
Resultaat geldt voor
In dit veld kun je de datum ingeven waarop het resultaat berekend dient te worden.
Resultaat
De berekende resultaten naar aanleiding van alle ingegeven gegevens, worden in deze velden getoond. Wanneer het factuurtarief in het resultaat niet (meer) hetzelfde is als het getoonde factuurtarief en je kiest voor het opslaan van de gegevens, toont Easyflex een melding dat het factuurtarief afwijkt van het berekende resultaat. Je kunt een keuze maken voor doorgaan of niet.
Kostprijs
Easyflex rekent aan de hand van de door jou ingegeven bedragen en percentages, de kostprijs uit. Wanneer je 'Loon voor normale uren' hebt geselecteerd, worden alleen de 'Basis' gegevens getoond. Heeft u overige looncomponenten geselecteerd, worden ook de 'Toeslag' gegevens getoond.
Basis
De gegevens op deze regel hebben betrekking op de basis gegevens (100% gedeelte)
Kostprijsfactor
De kostprijsfactor voor de betreffende sector wordt getoond.
Kostprijs
De kostprijs in euro's voor de betreffende sector wordt getoond.
Toeslag
De gegevens op deze regel hebben betrekking op de toeslag gegevens (boven de 100%)
Kostprijsfactor
De kostprijsfactor, voor het toeslag gedeelte, voor de betreffende sector wordt getoond.
Kostprijs
De kostprijs in euro's, voor het toeslag gedeelte, voor de betreffende sector wordt getoond.
P.T.
De gegevens op deze regel hebben betrekking op de prestatietoeslag
Kostprijsfactor
De kostprijsfactor voor de prestatietoeslag wordt getoond.
Kostprijs
De kostprijs in euro's voor de prestatietoeslag wordt getoond.
Totale kostprijs
De totale kostprijs in euro's (basis + toeslag + prestatietoeslag) voor de betreffende sector wordt getoond.