Eigenrisicodrager worden
Werkgevers met personeel krijgen te maken met de arbeidsongeschiktheid van werknemers. De uitkering gedurende de eerste 2 jaar valt onder de Ziektewet (ZW) en de arbeidsongeschiktheidsuitkering na deze 2 jaar valt onder de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). De WIA bestaat uit 2 regelingen:
- De WGA (gedeeltelijk of volledige arbeidsongeschiktheid, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt)
- De IVA (duurzaam arbeidsongeschikt)
Als werkgever kun je ervoor kiezen om het risico van de arbeidsongeschiktheid zelf te dragen, dan ben je als werkgever eigenrisicodrager. Je kunt eigenrisicodrager worden voor de ZW en/of de WGA. De uitbetaling van de uitkeringen en de kosten van de re-integratie komen dan voor jouw rekening. Je kunt dit financiële risico helemaal zelf dragen of (deels) verzekeren bij een particuliere verzekeraar. De mogelijkheden variëren per uitkering. Eigen risico dragen kan financieel aantrekkelijk zijn, omdat je mogelijk minder arbeidsongeschiktheidspremies zult betalen.
Voor het inrichten van het eigenrisicodragerschap kun je de onderstaande stappen volgen.Â
1. Beheer > Bedrijfsinstellingen > Sociale verzekeringen
Pas de instellingen voor de ‘Gediff. Premie Whk (WGA)’ of ‘Gediff. Premie Whk (ZW-flex) aan per sectorrisicogroep. Je vinkt hierbij de optie Eigenrisicodrager aan. Dit zorgt ervoor dat er geen afdrachten aan de Belastingdienst worden gedaan. Wanneer je een voorziening wilt treffen via de sociale verzekeringen vul je hier de percentages in.
Controleer goed de ingangsdatum van het eigenrisicodragerschap. Wanneer dit niet voor het gehele loonjaar geldt, leg je per de juiste ingangsmaand een nieuwe situatie vast waarin je de instellingen aanpast.
2. Beheer > Bedrijfsinstellingen > Aangiften en meldingen
Wanneer de arbeidsongeschiktheidsmeldingen niet meer verstuurd moeten worden naar het UWV pas je dit hier aan. Indien van toepassing kun je hier ook een andere partij selecteren.
Onderstaande stappen hebben betrekking op het doorbetalen van de ZW- of WGA-uitkering voor een flexwerker die uit dienst is. Indien de doorbetaling door een andere partij gedaan wordt, hoef je deze stappen niet uit te voeren.
3. Beheer > Bedrijfsinstellingen > Reserveringsschema’s
Maak een nieuw reserveringsschema aan voor de doorbetaling van de ZW- of WGA-uitkering. Indien het vakantiegeld is inbegrepen in het bedrag dat je uitbetaalt, hoeft over de doorbetaling van de uitkering niet meer gereserveerd te worden. In Easyflex is het wel noodzakelijk minimaal één reservering op ‘Wel toepassen’ te zetten, bij het percentage kan gekozen worden voor 0%. Wanneer alle reserveringen op ‘Niet toepassen’ staan krijg je namelijk een probleem op de controlelijst.
Wanneer de reserveringen zijn inbegrepen in het bedrag dat wordt uitbetaald, zorg je ervoor dat de uitbetaalde reserveringen op dezelfde soort inkomstenverhouding worden aangegeven als de uitkering.
4. Beheer > Bedrijfsinstellingen > Sectoren
Maak een nieuwe sector aan voor de doorbetaling van de ZW- of WGA-uitkering. Selecteer hier het reserveringsschema dat je zojuist hebt aangemaakt. Kies in sector 52 voor sectorrisicogroep IA en beroepsgroep Administratief of IIA en beroepsgroep Technisch.
5. Beheer > Bedrijfsinstellingen > Looncomponenten
Maak een looncomponent aan voor de doorbetaling van de ZW-of WGA-uitkering. Dit looncomponent gebruik je voor de doorbetaling van de ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering die normaal door het UWV betaald wordt. Het looncomponent wordt toegepast voor flexwerkers uit dienst, je hanteert dan ook de groene loonbelastingtabel. Het looncomponent moet meetellen voor het SV-loon.
Je hoeft hierbij niet minimaal minimumloon te betalen op dit looncomponent, daarom zet je ‘Controle WML’ en ‘NeWML’ op ‘Nee’.
PAWW en AZV hoeven niet toegepast te worden, de instellingen hiervoor zet je op ‘Nee’.
Indien de doorbetaling op afwijkende soort inkomstenverhouding 31 Uitkering ziektewet (ZW-flex) of 40 Uitkering WGA (WGA) aangegeven dient te worden, selecteer je deze bij 'Afwijkende soort IKV'. De 'Uitkering werknemersverzekeringen' zet je dan op Ja, zodat Easyflex automatisch de premie Awf-uitkering (t/m 2022 Awf laag) toepast en vanaf 2022 de Aof-premie die voor 'uitkering' is vastgelegd bij de sociale verzekeringen in de bedrijfsinstellingen.
Indien de uren dienen te worden meegestuurd in de loonaangifte zet je de instelling ‘Tellen uren t.b.v. loonaangifte’ op Ja. Bij de verloning voer je dan het gebruikelijke aantal uren van de flexwerker in. Raadpleeg de online "Memo verloonde uren" van de Belastingdienst voor meer informatie hierover.
6. Frontoffice
Voor het doorbetalen van de ZW- of WGA-uitkering maak je een plaatsing aan op de eigen werkmaatschappij. Let er hierbij goed op dat de functie die je kiest overeenkomt met de discipline uit de sector. Selecteer in de plaatsing de sector die je voor het eigenrisicodragerschap hebt aangemaakt. In de urendeclaraties verwerk je het looncomponent voor het eigenrisicodragerschap.
Aanvullende informatie
Ziektewet (ZW)Â
Wat is eigenrisicodrager voor de Ziektewet?Â
Als werkgever betaal je je werknemers bij ziekte 2 jaar loon door. Tevens ben je verantwoordelijk voor hun re-integratie. In sommige gevallen ontvangt je zieke (ex-)werknemer zijn uitkering via het UWV. Voor een bepaalde groep van deze werknemers kun je eigenrisicodrager worden. Je betaalt dan zelf de uitkering voor je (ex-)werknemers die bij ziekte nog recht hebben op een Ziektewet-uitkering. Daartegenover staat dat je minder premie betaalt.
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet ben je naast het uitbetalen van de Ziektewet-uitkering ook verantwoordelijk voor de re-integratie van je werknemer. Je dient als werkgever kennis te hebben van de Ziektewet en een eigen verzuimadministratie te voeren. Je kan deze kennis zelf in huis hebben of inkopen. Raadpleeg voor meer informatie over de voorwaarden en regels het UWV.
De premie
De premie voor de Ziektewet is een sectorfondspremie en gebaseerd op het risico binnen je sector. Deze premie is onderdeel van de 'Gedifferentieerde premie Whk'. Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet betaal je een lagere premie, omdat je het premiedeel ZW-flex niet hoeft te betalen.
Is eigenrisicodrager voor de Ziektewet interessant voor mij?
Of eigenrisicodrager voor de Ziektewet voor jou als werkgever interessant is, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoogte van het ziekteverzuim in de organisatie. Als dat laag is, kun of wil je misschien meer risico lopen om zelf verantwoordelijk te zijn voor de uitkering van je flexwerkers. De kosten die hiermee gepaard gaan, kun je afzetten tegen de premies voor je ZW-flex, afgegeven door de Belastingdienst.
Werkhervatting gedeeltelijk gehandicapten (WGA)
Wat is eigenrisicodrager voor de WGA?
Een werknemer is verplicht verzekerd voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Via deze wet krijgen zij na 2 jaar ziekte een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV voert de WIA uit en de kosten komen voor rekening van de werkgever. De werkgever betaalt hiervoor WIA-premie. De WIA bestaat uit een vaste basispremie en een gedifferentieerde premie. De gedifferentieerde premie is afhankelijk van het aantal ziektegevallen binnen je organisatie ten opzichte van je totale loonsom van de voorgaande jaren.Â
Als eigenrisicodrager voor de WGA draag je maximaal 10 jaar het risico voor de arbeidsongeschiktheid van je (ex-)werknemers. De betaling van de WGA-uitkering en de kosten van de re-integratie komen voor jouw rekening. Het gaat dan om zieke werknemers, maar ook om ex-werknemers die een WGA-uitkering kregen toen ze bij jou in dienst waren. Je betaalt dan minder aan arbeidsongeschiktheidspremies. Als je eigenrisicodrager bent, kun je je voor dit risico herverzekeren. Raadpleeg voor meer informatie over de voorwaarden en regels het UWV.
De premie
De WIA bestaat uit 2 regelingen: De Werkhervatting gedeeltelijk gehandicapten (WGA) en de Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA). De WGA is voor gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikten die niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn. De IVA is voor werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Je kunt eigenrisicodrager worden voor werknemers die onder de WGA vallen, maar voor de IVA kun je geen eigenrisicodrager worden.
Als eigenrisicodrager voor de WGA betaal je geen gedifferentieerde premie WGA. Vanaf 1 januari 2014 geldt het eigenrisicodragerschap voor de WGA alleen voor medewerkers met een vast dienstverband. Voor flexwerkers kun je op dit moment nog geen eigenrisicodrager worden. Je betaalt als eigenrisicodrager niet het premiedeel WGA-vast, maar wel het premiedeel WGA-flex.
Is eigenrisicodrager voor de WGA interessant voor mij?
Of eigenrisicodrager voor de WGA voor jou als werkgever interessant is, hangt af van verschillende factoren. Is het risico dat een werknemer beroep op jou moet doen op een WIA-uitkering laag? Dan kan het gunstig zijn om eigenrisicodrager te worden. De kosten die hiermee gepaard gaan, kun je afzetten tegen de premies WGA-vast, afgegeven door de Belastingdienst.